SZAKÁCS LETTEM

A főzés már jó ideje életem szerves része. Szeretem magamnak elkészíteni az ételt, szívesen főzök másoknak is. Amikor saját magam készítem az ételeket, egyfelől biztos vagyok az alapanyagok minőségében, másfelől jelentősen olcsóbban jövök ki, mintha gyorsétteremben étkeznék.

Amikor 2015-ben a pajzsmirigy alulműködésem életmódváltással gyógyult meg, nagy előnyt jelentett, hogy nem először fogtam fakanalat a kezembe. Könnyedén el tudtam készíteni az orvosom által javasolt fogásokat, melynek köszönhetően elhagyhattam az erős gyógyszer szedését.

2019 telén beiratkoztam egy felnőttképző céghez, és egy étterem lehetővé tette, hogy a tanfolyam gyakorlati részét náluk végezhessem el.
Sok szempontból hoztam jó döntést: az étteremben dolgozók nyitottan, kedvesen fogadtak, ugyanakkor szakmai tudásukat, profizmusukat is megosztották velem.

A gyakorlati órákon rengeteget tanultam. Egy működő konyhában annyi dolgot tapasztal az ember, élelmiszerekről, felhasználási módokról, praktikákról, fűszerezésről… mindezt egy tankönyv nem tudja visszaadni.
Rengeteg vizsgaételt kellett elkészítenem. Sokan kóstolták ételeimet barátok, családtagok, kollégák, minden egyes főzésnél újabb és újabb kihívásokat teljesítettem.

A szakácsképzés két legnagyobb tanulsága számomra:
hogy mennyire fontos a recept. Jó étel, jó recept alapján tud készülni. Meg kellett tanulnom, hogy a szokásokat sok esetben el kell tudni engedni.
hogy mennyire fontos a tálalás szerepe. Kulcsfontosságú, hogy mit hogyan helyezünk el a tányéron, az esztétikai látványon túl az alapanyagok arányára is érdemes odafigyelni.
Az oktató séfem mindig figyelt arra, hogy az étlapon egészséges ételkombinációk szerepeljenek, megfelelő arányokkal, tápanyagokkal; egészséges arányban legyen fehérje, szénhidrát, zsír.

A szakács képzés rendkívül izgalmas időszak volt számomra. Sokat tanultam, tapasztaltam, így még inkább ki tudom használni a minőségi alapanyagok termesztés tulajdonságait, átlátom, hogy egy-egy recept hogyan illeszthető egymáshoz, mit és milyen módszerrel érdemes készíteni.

Olyan gastro coach vagyok, aki főzni is tud, egyre jobban, és tanácsadásaimon szeretném ezt a tudást is átadni ügyfeleimnek.
Várok minden életmód váltásra vágyó klienst most már szakácsként, gastro coachként!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük